Ako čistiť a ošetrovať ratanový nábytok

Nielen úžasne vyzerá, ale navyše ani nepotrebuje špeciálnu starostlivosť. Ratanový nábytok je voľba číslo jeden všetkých tých, ktorí od jari do jesene vysedávajú na svojich terasách alebo balkónoch. Predsa však nebude na škodu priblížiť si starostlivosť o ratanový nábytok.

ratanové kreslo s bielymi vankúšmi v záhrade

Umelý ratan vydrží viac ako ten pravý

Voláme ho ratanový, avšak vieme, že v skutočnosti ide o nábytok z umelého ratanu, ktorý je oveľa odolnejší voči UV žiareniu, nepriaznivému počasiu alebo mechanickému poškodeniu ako nábytok z prírodného ratanu.

Na nábytok z umelého ratanu môže pršať celé roky a nezhnije vám. Takisto si zachová svoju krásnu farbu, nech ste sa rozhodli pre bledý, alebo tmavý výplet. Napriek tomu, že sa ratanový nábytok hrdí svojou odolnosťou, nebolo by správne nechať ho mimo sezóny napospas osudu.

Údržba ratanového nábytku

Zdravý sedliacky rozum nám káže záhradné sedenie vyčistiť vždy, keď sa nám nezdá čisté alebo estetické. Nachádza sa v exteriéri, a preto sú bežné nánosy prachu či iných nečistôt.

Ak vonku často konzumujete jedlá a nápoje, ratanové stoličky a jedálenský stôl bude potrebné čistiť pravidelnejšie ako ratanovú sedačku. Nepôjde pritom o žiadnu veľkú mágiu.

Stačí vám vedierko s vlažnou vodou a saponátom, handrička alebo b. Niekto tento akt čistenia nahrádza pohodlnejšou cestou a nábytok skrátka vystrieka jemným prúdom vody zo záhradnej hadice.

Buďte k nemu nežní

Pri čistení nábytku určite nepoužívajte agresívne prípravky alebo rozpúšťadlá, poškodili by ste jeho povrch. Umelý ratan je nenáročný na údržbu, preto nemusíte hľadať žiadne špeciálne prípravky na tento druh materiálu.

Stačí ho chrániť pred priamym slnkom (predĺžite jeho životnosť) a občas skontrolovať jeho konštrukciu a prípadné chybičky krásy a poškodenia čo najskôr odstrániť. Textílie perte podľa odporúčaní výrobcu. Zvyčajne stačí teplota 30 °C. Keďže textílie schnú naozaj rýchlo, nehádžte ich do sušičky, ktorá by ich navyše mohla znehodnotiť.

ratanové sedenie na terasu od ratanei

V daždivých dňoch pod strechu

Záhradný nábytok z umelého ratanu odolá dažďu i slnečnému žiareniu, ak sú však predpovede nepriaznivé, nič nie je ľahšie ako nábytok schovať pod strechu alebo zakryť ochrannou plachtou

Plachtu umiestnite na nábytok tak, aby dažďová voda mohla dobre odtekať. Hoci je plachta nepremokavá a priedušná, pri aplikácii ju príliš nesťahujte. Zabezpečíte tým prívod vzduchu.   

Ak sa na nábytku nachádzajú vankúše či iné textílie, ukryte ich do interiéru alebo niekam, kde na ne nebude pršať. Tkaniny sú síce stavané na pobyt vonku, my však chceme, aby nám nábytok a doplnky vydržali slúžiť čo najdlhšie. Ak by sa stalo, že vám vankúše zmoknú, treba ich nechať dobre preschnúť, aby ste ich uchránili pred vznikom plesní.

čierna ochranná plachta na záhradný nábytok

Správne zazimovanie záhradného nábytku

Pokiaľ sa vaše ratanové sedenie nachádza v zimnej záhrade alebo na krytej či dokonca zasklenej terase, veľa starostí si s ním nemusíte robiť ani v zime. Všetko závisí od toho, či sa chystáte nábytok využívať i naďalej.

Ak áno, nezabudnite sa zakryť teplou dekou. Ostatní, čo zimu radšej prečkajú vo svojich vyhriatych domovoch, musia podniknúť pár nevyhnutných krokov. Zazimujte svoj nábytok, ako vám najviac vyhovuje.

Môžete ho počas zimnej sezóny presťahovať do garáže alebo pivnice alebo zakryť ochrannou plachtou. Textílie vyperte podľa odporúčaní výrobcu a nechajte na suchom mieste dobre preschnúť a prečkať do jari.

Trikrát hurá nábytku z umelého ratanu, pretože nám vyhovuje po všetkých stránkach!