Ratanové stoly: Komfortný doplnok s dlhou životnosťou

Ratan je obľúbený materiál, ktorý sa v súčasnosti využíva najmä na terasách, balkónoch a v záhradách. Jeho výhodou je vysoká odolnosť a štýlový dizajn, vďaka ktorému perfektne dopĺňa každý jeden priestor. Premýšľate, že by ste si zaobstarali pekný ratanový stôl, za ktorým si budete môcť posedieť so svojimi blízkymi? Inšpirujte sa našimi radami.

ratanove_stoly_ako_stylovy_doplnok

Prečo si zaobstarať ratanové stoly?

Ratanové stoly majú množstvo výhod, vďaka ktorým si ich zamilujete a budete používať dlhé roky. Patria k nim:

  • Nadčasový dizajn – ratan je originálny materiál, ktorý len tak nevyjde z módy. Po tom ako si ho zaobstaráte, si môžete byť istí, že aj o niekoľko rokov bude pôsobiť štýlovo a bez akýchkoľvek problémov ho zladíte s novými doplnkami alebo záhradným nábytkom.
  • Odolnosť – ratanový nábytok je odolný voči mnohým externým faktorom. Doma vám tak vydrží dlhé roky.
  • Desiatky rôznych prevedení – na trhu sa dnes predávajú ratanové stoly v mnohých veľkostiach, tvaroch a prevedeniach. Určite tak nájdete kúsok, ktorý sa bude hodiť do vašej záhrady alebo na terasu či balkón.
  • Jednoduché kombinovanie s inými materiálmi – ratan si rozumie s veľkým množstvom materiálov. Skombinujete ho tak s drevom, kovom, kameňom či tehlou a postaráte sa o zaujímavý a netradičný výsledok.
  • Jednoduchá starostlivosť – údržba nábytku sa odvíja od toho, či si zvolíte pravý, alebo umelý ratan. Spravidla však platí, že v oboch prípadoch je veľmi ľahká a nezaberie vám viac ako zopár minút.

 

Ako si vybrať vhodný ratanový stôl?

Rozhodli ste sa, že dáte ratanu šancu? V tom prípade nezabúdajte, že okrem sedenia budete potrebovať aj stôl. Jeho výber vám uľahčia nasledovné tipy:

Kľúčový je typ ratanu

Na trhu sa ratan predáva v dvoch formách, ktorými sú:

  • Pravý ratan – ide o klasickú prírodnú verziu, ktorá je charakteristická štýlovým dizajnom a vysokou odolnosťou. Jej mínusom je vyššia cena a to, že jej môže robiť problém voda a vlhkosť.
  • Umelý ratan – v dnešnej dobe je veľmi populárny, pretože je vysoko odolný a predáva sa za skvelú cenu. Plus, vďaka najmodernejším technológiám vyzerá na nerozoznanie od pravého.

Typ stola

Ratanové stoly sa delia do dvoch základných skupín:

  • Konferenčné stolíky – výborné sú k pohodlnému ratanovému sedeniu vo forme sedačky alebo kresla. Poskytujú miesto na odloženie pohára s vodou, mobilu alebo knihy. Charakteristické sú tým, že sú nižšie a okrem hlavnej dosky môžu mať v spodnej časti poličku.
  • Jedálenské stoly – klasické vysoké stoly, ku ktorým budete potrebovať stoličky. Ideálne sú najmä na konzumáciu jedál alebo na príjemné posedenie s priateľmi.

Výber ovplyvnia aj rozmery

Rozmery stola sú kľúčovým parametrom, na ktorý by ste pri jeho výbere nemali zabúdať. V prípade jedálenských stolov platí, že ich výška by sa mala pohybovať od 72 do 78 cm a šírka od 80 do 85 cm. Dĺžka závisí od počtu ľudí, ktorých za ne chcete usadiť. Dvom osobám stačí 80 cm, štyrom 140 cm a šiestim približne 200 cm.

Pri nákupe konferenčných stolíkov sa držte pravidla, že ich výška by nemala presahovať výšku sedacej časti kresla alebo sedačky. Ak by sa tak totižto stalo, počas sedenia by ste ich nemohli využívať.

Dĺžka a šírka konferenčného stolíka sa odvíjajú čisto od vašich predstáv a potrieb.

 

Dôležité sú doplnkové funkcie

Ratanové stoly môžu mať aj rôzne doplnkové funkcie. Napríklad konferenčné modely často disponujú poličkou nachádzajúcou sa pod hlavnou doskou, ktorá poskytuje dodatočný úložný priestor. Jedálenské prevedenia zas môžu mať funkciu rozťahovania alebo výškového nastavenia.