Aké materiály svedčia ratanovému nábytku v zime? Tipy na zútulnenie

Ratanový nábytok už dávno nezdobí len exteriér. Užívame si na ňom chvíle pohody aj na krytej terase, v zimnej záhrade či dokonca priamo v obývačke. Viete si ho správne obliecť do každého ročného obdobia, aby na vás pôsobil útulným dojmom a ideálne vás zahrial? Poradíme vám, ako na to!

žena pracuje v závesnom hojdacom kresle

Hojdajte sa ako v rozprávke

Keď prídu chladné, tmavé a sychravé dni, nič nepoteší viac ako mäkké a hrejivé miesto na sedenie. Von nás to už neťahá, a ak náhodou áno, zväčša si volíme pohybové aktivity, pri ktorých sa zahrejeme. Málokomu sa chce v zime sedieť vonku.

Niet sa čím pokochať a navyše by sme si miesto dobrého pocitu z pobytu na čerstvom vzduchu odniesli iba ak prechladnutie. Práve z tohto dôvodu sme pred príchodom chladných dní zazimovali svoj záhradný nábytok.

Existujú však prípady, keď nám ani zima neprekáža, a to najmä, ak vládne len vonku za oknami. Pozorovať vločky padajúce z neba z pohodlia závesného hojdacieho kresla na zasklenej terase, balkóne či v zimnej záhrade, alebo dokonca priamo z detskej izby, to je aktivita, ktorá nás zabaví aj na niekoľko desiatok minút.

Najlepšie pri šálke horúceho čaju. Zimná idylka. Nič nám nebráni, aby sme si ju naplno vychutnali. Za oknami mráz, v srdci radosť.

žena v bielom svetri drží šálku kávy pri krbe

Keď terasu navštívi pani zima

Na ratanovom nábytku oceňujeme jeho prírodný charakter a schopnosť prispôsobiť sa akémukoľvek nábytku v interiéri aj exteriéri. Tak sa môžu rohové sedacie súpravy ocitnúť priamo pri masívnom drevenom nábytku, nábytku s kovovými i sklenenými prvkami.

V lete nás teší pohľad na ľahké pestrofarebné textílie s motívmi kvetov a pásikov, v zime dávame prednosť vlne a kožušine, ktoré nielen zahrejú, ale takisto na terase či balkóne navodia tú správnu atmosféru.

Kožušina sa nemusí ocitnúť len na sedačke či kresle. Pokojne ju prehoďte cez konferenčný alebo jedálenský stôl a vaša duša zahíka od prekvapenia.

ratanový nábytok a vianočný čas

Prispôsobte si sedenie na balkóne i terase

Viete si ľahký ratanový nábytok predstaviť v zimnom prostredí? Jednoducho mu venujete teplejší šat. Tak sa i vaše sedenie na balkóne v zime premení na hrejivý a útulný kútik. Čo všetko môžete vyskúšať?

  • Inšpirujte sa škandinávskym štýlom a kombinujte ratanový nábytok s kožušinou.
  • Ratanový nábytok bude pôsobiť hrejivejšie, ak ho zladíte s textíliami prírodných farieb. Skúste plédy alebo vankúše v zemitých farbách, v karamelovej, bronzovej, zlatej, modrej alebo olivovozelenej.
  • Doplňte ratanový nábytok o kúsky z iného materiálu. Stavte na drevo, mramor alebo kožu. Vďaka tomu miestnosť nebude vyzerať príliš „letne“ ani bohémsky.
  • Vyhnite sa využívaniu textílií z bavlny a ľanu. Nevhodné sú aj textílie vo svetlých farbách, v neónových alebo ružových odtieňoch, príp. s letnou potlačou. Voľte pleteninu alebo kožušinu.
  • Ratanovému nábytku pristanú v zimnom období sušené kvety vo váze, sviečky, lampáše. Čím menej ratanových prvkov v okolí, tým prirodzenejší dizajn miestnosti.

Kým sa zakuklíte do mäkkej deky vo svojom obľúbenom ratanovom kresle, presvedčte sa, že má terasa alebo balkón ten správny zimný šmrnc. Nezabudnite na tú správnu spoločnosť v podobe milovanej osoby alebo aspoň dobrej knihy či teplého nápoja.