Trendy vo svete záhradného nábytku v roku 2024

Nie je to len terasa. Je to vizitka vášho dobrého vkusu a dôkaz toho, že si viete dopriať relax. Pozrime sa spolu na horúce trendy, ktoré by vás v roku 2024 mohli ovplyvniť pri výbere nábytku a doplnkov pre váš balkón či terasu.

relax počas leta na záhrade

Moderný nábytok v každej dobe

Nie je trend ako trend. Zatiaľ čo niektoré nás nikdy neomrzia, iné vnímame skôr ako módne výstrelky. Ak si chcete zariadiť štýlovú a funkčnú terasu s dizajnom, ktorý vás s menšími obmenami bude tešiť pár rokov, je vhodné obzerať sa po farbách a materiáloch s nadčasovou hodnotou. 

Orientujte sa najmä na neutrálne a zemité odtiene, prírodné a udržateľné materiály a na nábytok, ktorý je modulárny, teda sa svojím usporiadaním prispôsobí na mieru priestoru i vašim aktuálnym potrebám. 

Ak však cítite, že si terasa žiada výrazný prvok, nebojte sa siahnuť po originálnom kúsku vo výrazných farbách. Toto sú trendy pre rok 2024, ktorými by ste sa rozhodne mali riadiť, pokiaľ radi trávite čas v exteriéri. A je ich ešte viac.

Zamerané na materiál nábytku

Pri voľbe nového záhradného sedenia postupujte rozvážne. Posledné roky sa z našich terás a balkónov stali druhé obývačky. Tu relaxujete, varíte, sledujete televíziu i sa stretávate s rodinou a priateľmi, preto si dajte záležať aj pri výbere nového záhradného nábytku.

Dizajnéri sa zhodli, že medzi top materiály záhradného nábytku v roku 2024 bude patriť ratan v rôznych podobách, drevo, ale aj hliník či kov. V prípade dreveného nábytku sa dáva prednosť recyklovateľným materiálom, teakovému a bambusovému drevu. Ak patríte medzi tých spotrebiteľov, ktorých zaujíma ekologická stránka produktov, drevený nábytok je ako stvorený pre vás.

svetlohnedý drevený záhradný nábytok

Kompaktný a prenosný nábytok

Potrebujete nábytok často prenášať podľa potreby? Spoľahnite sa na ľahký, ale odolný hliníkový nábytok, ktorý nemilujú len dizajnéri. Čoskoro zistíte, že ste si nič praktickejšie nemohli dopriať. 

V kategórii ľahkého nábytku však nenájdete len hliníkový, ale aj drevený nábytok, ratanový nábytok alebo nábytok z odolného plastu. Oceníte ho zvlášť pri jeho sťahovaní, zazimovaní či vykladaní na terasu. Trendom budú i kompaktné druhy nábytku vhodné na menšie terasy a balkóny.

Trvácne záhradné sedenie

Aby bol relax na terase bezpečný, estetický a skutočne pohodlný, na to treba nielen dizajnovo dokonalý, ale aj odolný a trvácny nábytok, ktorý je ľahko udržiavateľný alebo takmer bezúdržbový

Taký, ktorý sa nezľakne slnečných lúčov, striedania teplôt ani vlhkosti. Ratanový nábytok v kombinácii s funkčnými textíliami bude ten pravý aj na vašu nekrytú terasu v roku 2024.

ratanové sedenie s pohodlnými poduškami

Ďalšie trendy v skratke

  • Kombinujte rôzne materiály. Zmes materiálov ako kov, drevo a prútie dodá terase zaujímavý vzhľad.
  • Využite rustikálny alebo retro nábytok. Staré drevo a kov dodajú priestoru vidiecku eleganciu a nostalgické črty.
  • Inteligentný záhradný nábytok s podsvietením, nabíjačkami a inými vychytávkami si vás omotá okolo prsta.
  • Trendom bude aj ručne robený nábytok, pri ktorom môžete staviť na odolnosť, kvalitu a tiež vysokú dávku originality.
  • Zo štýlov budú na terasách najviac prevládať štýly hygge, stredomorský štýl a nevtieravý priemyselný štýl.

Sieťový nábytok, či z kovu, alebo nábytok z technického ratanu, vaše terasy prevzdušní. Stavte napríklad na moderné závesné hojdacie kreslo, ktoré sa hodí nielen na terasy, ale aj na menšie balkóny. Pohodlne si posedíte i sa pohojdáte.

Inšpirovali sme vás? Nech sa z vašich terás, balkónov a záhrad v novom roku stanú vaše oázy pokoja a miesta mnohých priateľských stretnutí.